Direktseende och periferiseende
Cirka 1-2 procent av vårt synfält består av direkt- eller centralseende. De återstående 98 till 99 procenten utgör vårt perifera seende. Faktorer som trötthet, alkoholintag och droger kan försämra det perifera seendet.
Körkortstillstånd
Vid ansökan om körkortstillstånd är det obligatoriskt att undersöka synen. Kravet är en synskärpa på åtminstone 0.5, med eller utan korrektion. Om man behöver glasögon eller kontaktlinser för att få denna synskärpa, är det ett krav att bära dem när man kör.
För personer som har förlorat synen på ena ögat krävs en anpassningsperiod. Det är obligatoriskt att vänta minst sex månader innan man återupptar bilkörningen för att ge kroppen tid att justera sig till den förändrade synförmågan.
Mörkerseende
När du kör i mörker är det extra viktigt att ha god sikt. Det är inte helt ovanligt att mörkerseendet försämras med åldern, vilket kan öka risken för olyckor. Det är därför en god idé att göra en synundersökning regelbundet.
Synvillor
Hjärnan bearbetar den information som ögonen fångar upp från vår omgivning. Normalt sett fungerar denna process väl, särskilt när vi är utvilade och i bra fysisk form. Ibland kan det dock bli fel. Om vi får in otillräcklig med information via ögonen, som till exempel vid dålig sikt, lägger hjärnan till information för att skapa en meningsfull bild. Detta kan leda till att vi upplever synvillor, också kallad optisk illusion.
Exempel:
Du kör i mörker och möter en bil. Bilens ena strålkastare fram är trasig och du tror därför att det är en motorcykel. På samma sätt kan dimma och snöfall orsaka synvillor om var vägen faktiskt slutar.
Gör din Körkortsresa Smidigare!
Känner du frustration över att kugga teoriprovet? Du är inte ensam. Våra interaktiva kurser och quiz ger dig de verktyg du behöver för att klara teoriprovet och få ditt körkort snabbt. Prova våra kurser helt gratis och upplev skillnaden. Registrera idag!