ABS-bromsar hjälper föraren att behålla styrförmågan under hårda inbromsningar genom att förhindra att hjulen låser sig.
I skarpa situationer kan du trycka ned bromspedalen och fokusera på att styra bilen. ABS kan dessutom förkorta bromssträckan.
Du kan uppleva en vibrerande känsla i bromspedalen, vilket är ett tecken på att ABS är aktiv och arbetar för att behålla väggreppet.
Den gula varningslampan för ABS på instrumentbrädan signalerar att det finns ett problem med bromssystemet som behöver åtgärdas.
I ett tvåkrets bromssystem är färdbromsen (fotbromsen) fördelad över två separata kretsar.
Detta garanterar att om en krets (som kontrollerar två hjul) skulle sluta fungera, så behåller den andra kretsen (för de andra två hjulen) full funktionalitet.
Detta bidrar till ökad trafiksäkerhet och är standard i nästan alla moderna bilar, med undantag för vissa äldre modeller.
Om det uppstår ett problem med systemet, eller om bromsvätskenivån är för låg, aktiveras en varningslampa på bilens instrumentpanel.
Parkeringsbromsen, handbromsen i dagligt tal, används för att förhindra att bilen rör sig när den är parkerad.
För extra säkerhet rekommenderas det att även en låg växel (ettans växel eller backväxeln) används tillsammans med parkeringsbromsen för att minska risken för att bilen ska rulla.
Viktigt att komma ihåg: på vintern finns det en ökad risk att handbromsen kan frysa fast på grund av isbildning.
Gör din Körkortsresa Smidigare!
Känner du frustration över att kugga teoriprovet? Du är inte ensam. Våra interaktiva kurser och quiz ger dig de verktyg du behöver för att klara teoriprovet och få ditt körkort snabbt. Prova våra kurser helt gratis och upplev skillnaden. Registrera idag!