meta

Olycksplats – Akut Omhändertagande

En bra minnesregel att komma ihåg är LABC. Förkortningen står för Läge, Andning, Blödning, Cirkulationssvikt. Det prioriteras i den ordningen.

  • Läge (L): Vad har hänt? Flytta personer som befinner sig i livsfarligt läge, till exempel mitt på vägen som ökar risken för att bli påkörd. Är det en fara för dig själv om du hjälper personen?
  • Andning (A): Här kontrollerar du andningen. Du kan titta, höra eller känna om personen andas. Se till att det blir öppna luftvägar. Om ingen andning ska du stanna vid det här steget. Starta Hjärtlungräddning.
  • Blödningar (B): Om du ser kraftigt blödande sår, lägg tryckförband och håll den skadade kroppsdelen i högläge.
  • Cirkulationssvikt (C): Tecken på cirkulationssvikt (också kallad chock) är blekhet, kallsvettighet, yrsel, frossa, törst, snabb/ytlig andning. Försök lägga ner personen. Ge inte vatten, även vid törst. Viktigt att du ser till att personen håller sig varm.
Hjärt- och lungräddning (HLR)

HLR kan rädda liv, och ditt ingripande kan vara avgörande i väntan på att räddningstjänsten anländer. När du har konstaterat att personen är medvetslös, bör du kontrollera andningen. Om personen inte andas, ring 112, aktivera högtalarfunktionen och påbörja därefter HLR.

  • Inled med 30 bröstkompressioner, där bröstkorgen pressas ner ungefär 5-6 cm. Följ en takt på cirka 100-120 kompressioner per minut. Placera en hand ovanpå den andra, håll armarna raka och använd hela din kroppsvikt för att utöva tryck. Detta gör så att du inte blir trött lika snabbt.
  • Öppna luftvägen genom att placera en hand på personens panna och luta huvudet bakåt, samtidigt som du lyfter upp hakan med den andra handen. Använd handen på pannan för att klämma ihop personens näsa (för att förhindra att luften läcker ut) och placera sedan din mun mot personens mun för att utföra två inblåsningar, enligt en normal andningsrytm. Se till att bröstkorgen höjs vid varje inblåsning, vilket indikerar att luften når lungorna. Efter de två inblåsningarna, fortsätt med 30 bröstkompressioner följt av två inblåsningar, upprepa denna cykel tills räddningspersonal anländer.

Gör din Körkortsresa Smidigare!

Känner du frustration över att kugga teoriprovet? Du är inte ensam. Våra interaktiva kurser och quiz ger dig de verktyg du behöver för att klara teoriprovet och få ditt körkort snabbt. Prova våra kurser idag och upplev skillnaden!